Jdi na obsah Jdi na menu

Informace o destinaci

19. 6. 2011

 

Destinace: Saint Barthélemy


Délka letu: 11 hodin
Teplota vzduchu: 29°C
Teplota vody: 26°C

Zájezdy - Saint Barthélemy
Hotely - Saint Barthélemy
Sestavit ZÁJEZD NA MÍRU

Saint Barthélemy je zcela poprávu nazýván perlou Karibiku. Menší, hornatý ostrov se stal pro svoji romantickou a neopakovatelnou atmosféru oblíbenou destinací pro mnoho slavných a významných osobností z celého světa. Popularitu ostrova podtrhují také překrásné pískové pláže, které vynikají svojí čistotou a nádhery podmořského života s vynikajícími podmínkami pro potápění.

 

Poloha

Ostrov Saint Barthélemy se nachází v Karibském moři a geograficky spadá do souostroví Malé Antily, konkrétně do tzv. Závětrných ostrovů, které tvoří severní větev Malých Antil. Ostrov se nachází 250 km východně od Portorika. Jeho rozloha je přibližně 25 km2.

Stručně o destinaci

V současné době je ostrov Saint Barthélemy zámořským společenstvím a administrativně spadá pod Francii, v minulosti však patřil dlouhá léta Švédsku a na ostrově jsou stále cítit patrné pozůstatky severské kultury z této doby. Hlavním městem a centrem ostrova je přístav Gustavia, pojmenovaný po švédském králi Gustavu III.

Obyvatelstvo

Počet obyvatel ostrova dosahuje necelých 8 500. Původními osadníky ostrova byl indiánský národ Karibů. V dnešní době se obyvatelstvo skládá převážně z mulatů, potomků francouzských osadníků, afrických otroků a také novodobých přistěhovalců z Francie. Nejrozšířejnějším náboženstvím je křesťanství, převážně římskokatolické.

Měna

Oficiálni měnou ostrova Saint Barthélemy je Euro. Na většině míst však můžete bezproblémově platit i americkými dolary.

Teploty a klima

Na ostrově vládne tropické klima. Období sucha trvá přibližně od února do dubna. Období dešťů spadá do doby mezi červencem a listopadem.

 

Jen výjimečně zažijete na ostrově Saint Barthélemy den bez slunce. Roční průměr sluneční aktivity dosahuje neuveřitelných 3000 hodin. I teploty jsou zde velmi stabilní a příjemné. Po celý rok se pohybují v rozmezí od 20°C v noci do 33°C přes den. Teplota moře se pohybuje od 26°C v zimě do 29°C v létě.

Vrchol sezóny je na ostrově Saint Barthélemy od listopadu do března, zejména pak v období Vánoc a Nového roku. Dovolenou si však můžete v klidu vychutnat i v období mezi dubnem a srpnem, kdy je počasí stále velmi příjemné.

V celé oblasti Malých Antil se výjimečně mohou vyskytnou tropické bouřky respektive hurikány. Jejich období spadá do období dešťů a trvá přibližně od července do listopadu.

Vzdálenost od Evropy a časový posun

Vzdálenost mezi Prahou a ostrovem Saint Barthélemy je přibližně 7600 km. Ostrov leží v pásmu GMT -4. V zimě je časový posun s Evropou -5 hodin, v létě -6 hodin.