Jdi na obsah Jdi na menu

Praktické informace

19. 6. 2011

Praktické informace

 

Víza

 

Pro občany Evropské Unie neplatí pro vstup na ostrov Saint Barthélemy vízová povinnost. Plně postačuje pas, respektive občanský průkaz. Pas je potřeba v případě, že toužíte navštívit i další karibské ostrovy.

 

Zdraví

 

Při vstupu na území ostrova Saint Barthélemy se nevyžaduje žádné povinné očkování. V hlavním městě Gustavia se nachází lékařská pohotovost. Na ostrově ordinuje desítka lékařů, několik zubařů a specialistů. K dispozici jsou rovněž tři lékárny, jedna lékařska laboratoř a radiologické centrum.

 

Jazyky 


Úředním jazykem na ostrově je francouzština. Místní obyvatelé se normálně baví také kreolsky. Běžně je však používána angličtina a bezproblémově si s ní na ostrově vystačíte.

Oblečení

Vzhledem k místnímu klima jsou pro každodenní nošení nejvhodnější lehké, pohodlné oděvy, ale pro případ lehkého poklesu teploty se doporučuje mít při sobě i teplejší oblečení. Společenský oděv je vyžadován při slavnostnějších příležitostech a formálních společenských událostech. Nutností pro pobyt v celé oblasti jsou sluneční brýle a opalovací krém s vysokým opalovacím faktorem.

Měna

Oficiálni měnou ostrova Saint Barthélemy je Euro. Na většině míst však můžete bezproblémově platit i americkými dolary.

Elektřina

 

Elektrické přípojky využívají napětí 220V. Elektrické zásuvky odpovídají evropským normám.

Telefonování

Do zahraničí se dá volat z telefonních budek nebo mobilního telefonu (máte-li aktivován roaming). Při volání ze zahraničí na ostrov je třeba zadat 00 + 9-ti místné číslo začínající předvolbou 590 pro volání na pevné linky a 690 pro volání na mobilní telefony. Při volání z ostrova do zahraničí je třeba zadat 00 + předvolbu pro volaný stát + regionální předvolbu + číslo volaného.

Časový posun

Ostrov Saint Barthélemy leží v pásmu GMT -4. V zimě je časový posun s Evropou -5 hodin, v létě -6 hodin.

Dostupnost ostrova

Hlavní letiště oblasti se nachází na ostrově Saint Martin, kam z Evropy létají pravidelné linky z Paříže. Doprava na ostrov Saint Barthélemy z hlavního letiště na ostrově Svatého Martina je zajišťována letecky, let trvá přibližně 10 minut. Je možno využít i cestu lodí, kdy plavba trvá přibližně 40 minut. Na ostrov Saint Barthélemy je možno se dostat i z ostrovů Antigua, Guadeloupe, případně San Juan.